Presentació de l’obra Jacint Verdaguer. Una biografia, l’estudiós Narcís Garolera i la poeta Marta Pessarrodona, autors de l’obra, seran els encarregats d’endinsar-nos en la vida i obra del gran poeta de Folgueroles.
En paraules de Garolera, “Verdaguer és ara un llunyà desconegut que sempre es tracta des del tòpic. Oblidem que era un gran escriptor i que va refer el català, elevant-lo”. Els autors tracten amb la biografia que coneixerem al festival d’aconseguir que Verdaguer deixe de ser eixe “pal que et fan llegir a l’escola”, reivindicant que la seua obra estava plenament integrada en la literatura europea.
La presentació anirà a càrrec del professor i expert en literatura Rafael Roca, i per recrear al mossèn acompanyarem l’acte amb productes típics de la Plana de Vic.
Jacint Verdaguer (1845-1902) va ser un eclesiàstic, poeta i prosista que representa la consolidació poètica de la Renaixença amb la recreació d’un món rural idíl·lic per a conservar la identitat. Destaca el seu esforç dignificador de la llengua i la literatura, a través del qual fon tota la riquesa lingüística de la tradició popular de poesia amb els models literaris cultes, i també la llegenda cristiana amb les tradicions mítiques. L’expressió més genuïna de Verdaguer la trobem en dos grans poemes èpics: L’Atlàntida (1877) i Canigó (1886). Ací, un fragment del cant primer de l’Atlàntida:
«Veus eixa mar que abraça de pol a pol la terra?
En altre temps d’alegres Hespèrides fou hort;
encara el Teide gita bocins de sa desferra,
tot braolant, com monstre que vetlla un camp de mort.
Aquí els titans lluitaven, allà ciutats florien;
pertot càntics de verges i música d’ocells;
ara en palaus de marbre les foques s’hi congrien
i d’algues se vesteixen les prades dels anyells.»